Legian en Sanur - Reisverslag uit Sanur, Indonesië van Annemarie en Bram - WaarBenJij.nu Legian en Sanur - Reisverslag uit Sanur, Indonesië van Annemarie en Bram - WaarBenJij.nu

Legian en Sanur

Door: Annemarie en Bram

Blijf op de hoogte en volg Annemarie en Bram

21 Augustus 2011 | Indonesië, Sanur

Toen we aankwamen in Legian, hebben we eerst een acclimatiserings middag gehouden. Hier staat alles in het teken van de toeristen en op straat is dit duidelijk merkbaar. Je wordt constant aangesproken of je behoefte hebt aan transport, massage, kleding en 's avonds wordt hier op fluistertoon ook nog hassjies aan toegevoegd. Niet helemaal ons ding, maar het is een gunstige uitvalsbasis als je iets wilt ondernemen en hier hebben ze wel het mooiste strand van Bali. Voordeel is ook nog eens dat je hier de zon in de zee kunt zien zakken. Dus we hebben de rest maar even op de koop toe genomen.
Donderdag hebben we een stranddagje gedaan, 's ochtends rustig opgestaan en tegen het middaguur naar het strand geslenterd. We installeerden ons op een rustig stukje waar we een mooi uitzicht hadden op een groep surfschoolleerlingen, die zich vaker onder dan boven water bevonden. Het strand hier is dan wel prachtig, het is absoluut niet geschikt om te zwemmen. Sterker nog, als je je tot iets verder dan je knieën in het water waagt, komt er een strandwacht al driftig op z'n fluitje blazend aangerend en gebiedt je uit het water te komen. Sterke stroming en enorme golven maken het gevaarlijk. Wij hebben ons prima vermaakt met een boekje en uitzicht op de soms bijna verzuipende surfers. Bram liet zich nog een ananas aansmeren en -snijden door een vrouwtje op het strand en was daarmee helemaal in z'n sas :). 's Avonds een prachtige zon onder zien gaan vanaf het strand.
Vrijdag gingen we zeilen! Op een website hadden we een organisatie gevonden die dagtripjes aanbood die ons wel wat leken en hier hadden we een zeiltocht naar Nusa Lembonggan geboekt. Dit is een eiland ten oosten van Bali met een hoog bounty gehalte. 's Ochtends werden we om kwart voor acht opgepikt bij ons hotel en naar de haven in Benoa gebracht. Daar was het wachten op de andere deelnemers. Uiteraard kwam daar een grote groep Nederlanders aan die met Kras op reis waren. Maar goed, zelfs toen de groep compleet was, was er nog plek zat op de boot. Op de 27meter lange catamaran liepen we elkaar niet in de weg. Rond negen uur werden de zeilen gehesen en gingen we op weg. Het zeil heeft echter niet z'n werk kunnen doen, want de wind stond erg ongunstig en het water was ook nog eens erg ruw. De zee is tussen twee stukken land sowieso al niet ideaal, maar nu was het zelfs volgens de bemanning wel erg heftig. Ontzettende deining en golven die niet echt een bepaalde richting hadden. Zeeziekte alom dus. Ook wij voelden ons niet lekker. Door de ongunstige wind duurde het ook nog eens langer voordat we het eiland bereikten, maar na twee uur waren we er eindelijk. In kleine bootjes werden naar land gebracht, wat waren we blij! Daar gingen wij mee met een toer naar de mangrove bossen. Eerst een stukje met de auto, daarna zijn wij overgestapt op de fiets en zo kwamen we uiteindelijk aan bij het opstappunt. In een bootje gingen we door de mangrovebossen, onze schipper gebruikte een paal om ons er doorheen te loodsen. Erg knap. Helaas konden we geen dieren ontdekken in de wirwar van boomwortels. De mangrove wordt gebruikt als een bescherming tegen de zee, zodat het water en de wind geen vrij spel hebben op het eiland. De meeste mensen op dit eiland leven van de zeewierteelt en dit ligt hier dan ook overal te drogen. Ruikt verschrikkelijk! Het wordt voornamelijk geëxporteerd en gebruikt voor medicijnen en cosmetica. Na de toer werden we teruggebracht naar het resort waar we aan waren gekomen en kregen we een lunch verzorgd. Lekkere verse vis van de grill, helemaal goed. Na de lunch konden we nog iets ondernemen en wij gingen snorkelen. We kregen snorkelspullen mee en werden met een bootje naar een ponton op het water gebracht. Hierop konden we onze bril en flippers aandoen en te water gaan. We kregen ook nog een stukje brood mee om de vissen te voeren. Onder water was het echt supermooi! Honderden visjes in allerlei felle kleuren, groot en klein en daaronder koraal in verschillende kleuren. Het was er niet zo heel diep, een meter of drie en je kon dus alles onder water goed zien. Het brood kwamen de visjes uit onze handen eten, er beet er zelfs een in Bram's vinger! Na een half uurtje moesten we er weer uit en werden we weer naar het eiland gebracht. Vandaar werden we weer naar de grote catamaran gebracht en zetten we koers naar Bali. Nu stond de wind beter en konden we ook zeilen, weliswaar met de motor erbij. De deining was minder, dit was voor iedereen een veel aangenamer tochtje. De zon ging al bijna onder toen we weer in de haven van Benoa arriveerden, vanwaar we terug werden gebracht naar het hotel. Het werd een kort avondje, want we lagen er vroeg in!
Zaterdag hebben we Legian toch maar verruild voor het rustigere Sanur. We hadden genoeg van de roodverbrande toeristen voor wie dit deel van Bali het enige Bali is. Dus op naar Sanur, een rustigere badplaats ongeveer twintig minuten rijden van Legian. Hier is het goed toeven; mooi strand in de buurt, gratis fietshuur bij het hotel en een mooie boulevard langs het strand (de enige in Bali). Om maar eens helemaal in de ontspannen sfeer op te gaan hebben we ons vanmiddag laten masseren. In een spa, samen in een kamer zijn er twee meisjes twee uur lang druk bezig geweest om al onze spieren los te masseren. Heerlijk, hoewel we het nu nog wel voelen! We zijn blij dat we hier naartoe zijn gekomen, deze plek past beter bij ons en hier kunnen we de laatste dagen van onze vakantie prima doorbrengen!

• 21 Augustus 2011 - 19:24

Eva:

Jaja die algen zitten in veel cosmetica :-) En dan ruikt het soms ook niet naar roosje, maar is voor een goed doel :-)
    nou nog veel plezier
    Groetjes Eva en Tom

• 21 Augustus 2011 - 21:08

Pa En Ma Losser:

Leuke dingen meegemaakt zeilen fietsen strand heerlijk wat wil je nog meer.Geniet nog even van het mooie weer,want hier is het weer weer eens
    chitweer.Veel plezier en tot ziens.
    Groeten Pa en Ma.

• 22 Augustus 2011 - 11:45

Ingeborg:

Hallo daar, zo te lezen hebben jullie het nog steeds enorm naar jullie zin. Ben benieuwd naar de rest van de verhalen en foto's. Over een ruime week gaan we jullie lekker aflossen (wat vervelend nou) in Indonesie....
    Tot snel. Maurice, Ingeborg Micha en Ymre

• 22 Augustus 2011 - 17:09

Chris En Ineke:

geweldig om te lezen hoeveel jullie ondernemen, geweldige foto's, complimenten hiervoor.
    nog heel veel reisplezier.
    (oom) chris en (tante) ineke

• 23 Augustus 2011 - 15:26

PaMa:

Hallo jongelui nu we weer thuis zijn
    hebben we even al jullie reis belevenissen gelezen, het spreekwoord klopt wie verre reizen maakt kan vertellen.En dat klopt bij jullie zeker
    prachtige verhalen.
    Tot gauw