De laatste dagen in Indonesie - Reisverslag uit Losser, Nederland van Annemarie en Bram - WaarBenJij.nu De laatste dagen in Indonesie - Reisverslag uit Losser, Nederland van Annemarie en Bram - WaarBenJij.nu

De laatste dagen in Indonesie

Door: Annemarie en Bram

Blijf op de hoogte en volg Annemarie en Bram

25 Augustus 2011 | Nederland, Losser

Maandag zijn we begonnen met een yogasessie. Op het strand van Sanur staat een grote bamboehut waarin onder andere yogalessen worden gegeven. Tijdens het fietsen kwamen we er langs en hebben we even geïnformeerd. Het leek ons wel wat, dus vandaar dat we de volgende ochtend met een man of acht in een kring stonden te yogaen. Met het geruis van de oceaan op de achtergrond. Wat je hier ook overal ziet en hoort zijn vliegers. Ze zijn helemaal gek van vliegeren en dat kan hier ook erg goed met de constante zeewind. Er is zelfs een jaarlijks kampioenschap vliegeren, met categorieën als wiens vlieger blijft het langst in de lucht en welke ziet er het mooist uit. De vliegers hebben ook een symbolische betekenis (zoals zoveel dingen hier). De vliegers zijn dichterbij de goden dan mensen en die vliegers kunnen dus ook een goed woordje voor je doen als je bijvoorbeeld graag een goede oogst wilt. Om de aandacht van de goden te trekken, wordt er soms zelfs iets aan de vlieger vastgemaakt dat extra geluid maakt, zoals een propeller. Dus ook tijdens onze yogales hoorden we al deze geluiden op de achtergrond. Het was een lekker lesje en daarna kwamen we verwikt weer op onze hotelkamer. 's Middags was het tijd voor souvenirjacht, en dat gaat hier anders dan gewoon een winkel inlopen en uitzoeken wat je wilt kopen. Als je hier langs een winkeltje loopt wordt je meteen al aangesproken “Take a look in my shop. Cheap price sir.” En er zijn heel veel van dit soort winkeltjes naast elkaar en ze verkopen allemaal ongeveer hetzelfde, dus wordt je van alle kanten flink toegesproken, in de hoop dat je daar iets zult kopen. Als je je blik op een item laat rusten, wordt het meteen van de plank geplukt en onder je neus gedrukt. Eventueel worden er ook nog andere kleuren/modellen tevoorschijn gehaald en uit de verpakking getrokken. En als je dan iets hebt gevonden dat je echt wat lijkt, dan begint het feest pas echt, want dan moet er onderhandeld worden. Prijzen staan nergens op en dan moet je maar ergens beginnen. In Kuta hadden we een prachtig beeld gezien dat vijftig euro moest kosten, maar een kwartier later kostte het honderd euro. Het is voor ons een vreemde manier van zakendoen en we spreken dan ook met elkaar af hoeveel wij iets waard vinden. Zo hebben we toch nog een paar souvenirtjes bij elkaar gezocht en konden we de rest van de middag op het strand doorbrengen. Daar zagen we een dode aangespoelde slang van zo'n twee meter liggen. Jakkes.

Dinsdag hebben we afscheid genomen van Bali en zijn we teruggevlogen naar Jakarta, een vlucht van anderhalf uur. De taxirit van het vliegveld naar de stad duurde ongeveer net zo lang als de vlucht zelf. Het verkeer is echt een ramp, om de minuut sta je weer een paar minuten stil. We waren dus veel later dan verwacht in ons hotel. Het hotel bleek qua locatie niet zo goed te liggen, de wijk was nogal smoezelig en een eettentje was niet te vinden. We hebben toen maar in het hotel gegeten, luxe voor ons doen, maar we hebben het ons erg goed laten smaken!

Woensdag hebben we onze tassen vliegtuigproof ingepakt en hebben we ons in een taxi naar Kota laten brengen. Dit was het vroegere Batavia, cultureel erfgoed dus! Het hotel en de wijk Kota liggen zo'n 2,5km van elkaar verwijderd, maar de taxi deed er bijna een halfuur over. Er is een plein dat het centrale punt van de oude stad is en daaraan ligt het voormalige gouverneurskantoor en nog een aantal andere koloniale gebouwen. Dit gouverneurskantoor is nu een museum waar je voor twintig eurocent pp een kijkje kunt nemen. Leuk om te zien hoe herkenbaar de bouwstijlen zijn en het oud Hollandsche taaltje is helemaal grappig in deze exotische omgeving. Buiten op het plein werd ons door studenten gevraagd of we een enquête wilden invullen om het toerisme in Jakarta te stimuleren. Ons voornaamste verbeterpunt: het verkeer natuurlijk! Als bedankje voor het invullen kregen we allebei een mok.

Terug in het hotel hebben we onze tassen opgepikt en hebben we ons naar het vliegveld laten brengen. Vanavond vliegen we eerst naar Singapore, dan verder naar Istanbul en vandaar naar Schiphol. Nog een lange reis voor de boeg dus, maar wel het einde van een erg leuke vakantie.

Bedankt voor het lezen en voor veel van jullie, tot snel!

• 25 Augustus 2011 - 13:57

Ellen:

Hi Ann! Leuke verhalen weer en wat is de tijd enorm snel gegaan - nu alweer naar huis!! Jullie kaartje heb ik trouwens gisteren ontvangen, thanks :D xx

• 25 Augustus 2011 - 18:56

Eva`:

Tot snel!!!
    en bedankt voor jullie mooie kaartje
    Tom en Eva